Selecteer een pagina

De kracht van Muziek

Foto kracht van muziekEén van de krachtigste communicatiemiddelen is muziek. Want muziek beïnvloedt je direct op gevoelsniveau waardoor je informatie op een heel andere manier verwerkt. Film- en reclamemakers weten dat al jaren, zoek maar eens op youtube naar “How music can change a film” en je krijgt een hele rij voorbeelden van dezelfde scène met uiteenlopende emoties. Maar hoe kan je dat dan binnen je organisatie gebruiken? Je kunt natuurlijk elke keer na de lunch keihard het thema van Rocky over de speakers gooien om de dip te overwinnen, maar dat werkt maar één keer. Maar stel, je hebt iets belangrijks te delen met je collega’s en de Powerpoint die je hebt gemaakt vertelt wel de feiten, maar het lukt je maar niet om écht tot ze door te dringen, hoe kan je dan muziek gebruiken om dat wél te doen? Er zijn zoveel manieren, maar ik geef een aantal voorbeelden hoe ik het doe:

Veranderingstraject: Toekomstmuziek

Je organisatie moet veranderen, want de wereld om je heen verandert ook en dus moet je op een hele andere manier gaan samenwerken met elkaar. Dus je vertelt waar je over 5 jaar wilt staan en laat wat termen vallen als Lean, Agile en vlekken en je ziet dat ze het verhaal wel snappen, maar niet doorhebben (vrij vertaald naar Cruyff). Door te vragen welke muziek ze associëren bij het werken in verschillende projectteams, of welke muziek er past bij het nieuwe kantoor dat er komt, nodig je je collega’s op een hele positieve manier uit om de komende veranderingen te visualiseren. En zo schets je met muziek een helder beeld van de organisatie die je wil zijn. Het mooie hiervan is: de muziek die hier ter plekke gecomponeerd is kan als rode draad gebruikt worden in de communicatie gedurende het hele veranderingstraject.

Hoe werkt een goed team?

Bij muzikanten is het vrij snel duidelijk of de band die speelt een goed functionerend team is of niet: je voelt het direct in je onderbuik. Combineer dat met de kennis uit “De vijf frustraties van teamwork” van Patrick Lencioni en je hebt een workshop met glasheldere voorbeelden van hoe het wel werkt en hoe het niet werkt. Door een paar simpele oefeningen met de groep te doen ondervind je het ook aan den lijve.

Cloud computing

Een grote bank is bezig al zijn IT-structuren naar de cloud te verplaatsen, en dat houdt een grote verandering in voor de IT-afdeling: in plaats van systemen op maat te laten bouwen, moeten ze gebruik gaan maken van bestaande bouwblokken die al klaarstaan op de cloud. Door ter plekke de It-ers te laten kiezen uit standaard drumgrooves, basloopjes, toetsenpartijen enz. hebben wij in 20 minuten tijd een muziekstuk gecomponeerd voor een speciale gelegenheid en konden wij en passant laten zien wat er gebeurt als je de juiste bouwblokken combineert, wat er gebeurt als het niet goed aansluit en vooral de flexibiliteit demonstreren van deze manier van werken.

[related_works template=”one_half” effect=”none”]

[/related_works]