Workshop: Teamwork zoals muzikanten dat doen

Ik wil jullie ontzettend bedanken! Jullie hebben een hele mooie dimensie gegeven aan onze teamdag

Anita Scholte op Reimer,
 sr. director Quality Assurance & Product Sustainability, Ahold Europe

 • Muzikanten hebben het samenwerken letterlijk tot een kunst verheven: goed samenspel is wat ervoor zorgt dat muziek je pakt, dat muziek je energie geeft of juist tot tranen toe ontroert. In deze workshop laten trompettist Sybren van Doesum en pianist Floris Verbeij je aan den lijve ondervinden hoe goed teamwork tot stand komt, gebruikmakend van de theorie van Patrick Lencioni.
  lencioni

  De naam Lencioni klinkt alsof het om een wereldberoemde componist gaat, maar hij is om iets heel anders beroemd: hij is de schrijver van “De vijf frustraties van Teamwork“, absolute aanrader voor iedereen die in teamverband werkt.

  Een goed functionerend team herken je aan het klinkend Resultaat (de top van de piramide van Lencioni). Dat geldt zowel voor samenwerkingen binnen je bedrijf als binnen sportploegen, toporkesten en agile teams. Aan de basis van dit resultaat liggen vier diepere lagen die als Legoblokjes op elkaar aansluiten: Vertrouwen (in het gemeenschappelijke doel in je collega’s en in jezelf), Conflicten aangaan (dat hoeft niet zo hard te zijn als het klinkt, het gaat er vooral om dat je schijnbare harmonie vermijdt), Commitment (als je dan na discussie een gezamenlijk besluit hebt genomen, committeer je er ook aan, waardoor je Verantwoordelijkheid neemt voor het Eindresultaat – datgene waar het allemaal om draait voor het team.

  In ieder team spelen natuurlijk patronen die het team positief of negatief beïnvloeden maar er is geen vakgebied waar je zo goed voelbaar kunt maken wat de effecten zijn van je gedrag als muziek. Als een band een goed team is dan zit je meteen te wippen op je stoel van de positieve energie, of staat je hart even stil van ontroering. Daarentegen, als er teamleden zijn die hun dag niet hebben, of een heel ander einddoel in hun hoofd hebben dan de rest van het team dan is dat ook meteen te voelen. Dat is de kracht van ons product: onze muziek speelt direct in op je intuïtie en geeft daarmee een krachtiger boodschap dan alleen het gesproken woord kan doen.

  In onze workshop teamwork van ongeveer twee uur ondervindt je team op interactieve manier wat de waarden Vertrouwen, Conflicten, Commitment en Verantwoordelijkheid voor jullie kunnen betekenen en hoe je daarmee je Resultaat als team beter en sneller kan behalen. Dat stellen we meteen op de proef met muzikale opdrachten die het team krijgt en die alleen met goed resultaat vervuld kunnen worden als de teamleden elkaar en zichzelf vertrouwen, schijnharmonie vermijden, commitment tonen en hun verantwoordelijkheid nemen.

 • Wanneer inzetten?

  In deze workshop gaan we met je team aan de slag om de kwaliteit van hun teamgedrag te versterken. Dat werkt het beste in een humorvolle en ontspannen sfeer, maar gaat dieper dan alleen entertainment: je teamleden worden ook zelf aan het werk gezet!
  De muziek wordt hier ingezet als een middel om je op een ander niveau aan te spreken dan woorden alleen kunnen doen. Dus wil je je team op een hoger plan trekken, wil je dat je mensen met nieuwe inzichten naar huis gaan die ze helpen beter te presteren als team? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

  Foto Floris

  Floris Verbeij

  is pianist, componist voor film, tv en theater en is daarnaast gecertificeerd coach

  Foto Sybren

  Sybren van Doesum

  is trompettist, dagvoorzitter en producer van programma’s met inhoud

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.